TURISM

Tabara de sculptura in aer liber de la MaguraTabara de sculptura in aer liber de la Magura
Constituita intre 1970 si 1985, este un exceptional muzeu in aer liber, situat pe o suprafata de cateva hectare, in zona adiacenta Manastirii Ciolanu, fiind cea mai mare din tara si una din cele mai mari din lume. Pe pajiste se afla 256 de lucrari din piatra, rezultatul a 16 editii a cate 16 lucrari, reprezentand cele 16 secole de atestare documentara a municipiului Buzau (376 – 1976), de la martirizarea sfantului Sava de la Buzau (Sava Gotul), la 12 aprilie 372, zi marcata in calendarul crestin ortodox prin cruce rosie.

 

Aasezarile rupestre de la Alunis - Colti - Bozioru

Aasezarile rupestre de la Alunis – Colti – Bozioru
Asezarile rupestre de la Alunis in muntii Buzaului (mileniul V i.Hr. – sec. XVIII) se gaseste cea mai mare concentrare de schituri si locuinte monahale din spatiul romanesc. in zona Alunis – Nucu – Fisici – Ruginoasa, aflate pe raza comunelor Colti, Bozioru, Braesti, precum si in localitatile Cozieni, Catina si Pietroasele au fost descoperite numeroase asezari rupestre, locuite din preistorie, altele folosite drept chilii de sihastri sau amenajate ca lacasuri de cult crestin.

 
Lucrarile `Rugaciune` si `Bustul Stanescu` -  Constantin Brancusi

Lucrarile `Rugaciune` si `Bustul Stanescu` – Constantin Brancusi
Au fost comandate de catre Eliza Seceleanu in 1907, indurerata de moartea sotului, Petre Stanescu. in 1914, Brancusi vine la Buzau, locuieste pe strada Pacii nr. 27 si instaleaza in Cimirul `Dumbrava` cele doua lucrari pe un soclu de piatra de Magura. Au fost preluate ulterior la Muzeul de Arta al Romaniei, in 1958 “Rugaciune` si in 1973 bustul `Petre Stanescu`. in locul lor au fost instalate copii din bronz.

Complexul Brancovenesc, Ramnicu SaratComplexul Brancovenesc, Ramnicu Sarat
Ctitor domnitorul Constantin Brancoveanu si spatarul Mihai Cantacuzino. Manastirea Ramnicu Sarat – azi Complexul Ramnicu Sarat – cuprinde biserica, palatul domnesc, chiliile, staretia inconjurate cu ziduri groase si inalte.

Manzalesti - monumentul natural GrunjManzalesti – monumentul natural Grunj
Se gaseste la confluenta raurilor Slanic cu Jgheab si ocupa o suprafata de 0,0025 ha. Este format din tuf vulcanic, marne albe cineritice.

 

 

Lacul VulturilorLacul Vulturilor
Se gaseste in muntii Siriului, la baza culmilor Malaia si Bocarnea. Aici vulturii isi invata puii sa zboare si sa bea apa din lac pentru a ramane tineri. in jurul varstei de 50 de ani, cand ii lasa puterile puterile, vulturii adesea indeplinesc ritualul `moarte vultureasca`: se ridica in inaltul cerului si se indreapta cu o viteza ametitoare spre o stanca aflata in zona lacului… iar corpul lor cade la baza stancii. 
De aici s-a nascut si vorba: `Decat 500 de ani cioara, mai bine 50 de ani vultur`.

Focul viu de la terca - LopatariFocul viu de la terca – Lopatari
Cunoscut si cu denumirea de `focul nestins`, Focul viu este un fenomen natural, generat de o emanatie perpetua de gaze naturale din pamant, care se aprind de la razele solare. Efectul este un fenomen spectaculos si mai ales o priveliste deosebita, multi turisti declarand ca magia aparte a locului ii mobilizeaza sa revina an dupa an. Fenomenul `focul viu` se intinde pe o suprafata de 25 mp si arde cu o flacara de 1,5 m inaltime, neincetat zi si noapte.

Manastirea Poiana Marului, cu Biserica `Tuturor Sfintilor`, BisocaManastirea Poiana Marului, cu Biserica `Tuturor Sfintilor`, Bisoca
A fost ctitorita in 1730-1733, insa biserica de lemn a ars in 1771 si a fost refacuta intre 1781 si 1784. La Poiana Marului poposea si Alexandru Vlahuta care descrie frumusetea acestor locuri: `Aici la capatul Bisocii e Schitul Poiana Marului, ascuns in mijlocul padurii ce imbraca pana jos malul drept al Ramnicului`. Manastirea a fost un important monastic si cultural in secolul al XVIII-lea. Cuviosul VASILE a ridicat pe cheltuiala domnitorului Constantin Mavrocordat asezamantul Monahal de la Poiana Marului si a reinfiintat manastirile de la Ratesti (1760) si de la Ciolanu (1764-1767). Sfantul Vasile de la Poiana Marului (n. 1692-d. 25 aprilie 1767) este primul sfant canonizat de Episcopia Buzaului, pe 6 octombrie 2003, fiind sarbatorit pe 25 aprilie, ziua cand a plecat la Domnul.
Biserica `Adormirea Maicii Domnului si Sfantului Nicolae`, Topliceni - DraghestiBiserica `Adormirea Maicii Domnului si Sfantului Nicolae`, Topliceni – Draghesti
Potrivit Pisaniei, biserica a fost edificata in anul 1747, de Nicolae Dedulescu, vistiernicul domnitorului CONSTANTIN MAVROCORDAT. Biserica actuala a fost construita pe locul altor doua biserici mai vechi, din piatra. in amintirea acestora, a fost preluat si hramul, astfel ca biserica actuala are doua hramuri. Pictura Sfantul CRISTOFOR – Sfantul LUP se afla pe aceasta biserica. Legenda supune ca un tanar foarte atragator, care dorea sa ajunga in rai, s-a rugat la Dumnezeu sa il urateasca, pentru a nu fi ispitit de femei. Ascultandu-i ruga, Dumnezeu i-a facut fata de lup. Schimonosit in acest fel, nu a mai pacatuit si dorinta i s-a indeplinit.
Biserica `Inaltarea Domnului` (1704), Topliceni - BabeniBiserica `Inaltarea Domnului` (1704), Topliceni – Babeni
Biserica `Inaltarea Domnului` (1704) a fostului Schit Babeni.
Ctitori Negoita Dedulescu, Nectarie Arhimandritul, Preda, Radu Dedulescu, Dedu, Chira, CONSTANTIN VOIEVOD BRaNCOVEANU si MARIA DOAMNA. Aici era un punct de observatie a Văii Râmnicului, iar Biserica si schitul asigurau, prin tainitele lor, depozitarea valorilor in siguranta in caz de pericol.
Biserica `Pogorarea Sfantului Duh` (1791), Topliceni - DedulestiBiserica `Pogorarea Sfantului Duh` (1791), Topliceni – Dedulesti
Din fostul ansamblu monahal se mai pastreaza acum doar biserica avand hramul `Pogorarea Sfantului Duh`, pe marginea unei terase superioare de pe malul drept al raului Ramnicu Sarat. Potrivit pisaniei puse la intrarea in biserica, a fost zidita in 1620. Vechimea asezamantului bisericesc este mult mai mare, dovada fiind si urmele unei biserici mai vechi, langa cea actuala.
Biserica `Sfantul Ioan Damaschin`, Topliceni sat PostaBiserica `Sfantul Ioan Damaschin`, Topliceni sat Posta
Simbol inconfundabil, punct de reper si de referinta al satului Posta, ruinele fostei Manastiri Domiresti au atras si inca atrag cercetatori si vizitatori romani si straini, pentru a admira si intelege mai bine misterele legate de aceste ziduri ce cuceresc cu totul prin silueta lor deosebita, intr-un cadru perfect, la trecerea domoala dintre ses spre dealuri. Constituie un monument istoric si de arhitectura datand din 1709.
Motocrosul de la IzvoranuMotocrosul de la Izvoranu
Este un raliu cu traditie in lumea pasionatilor de motociclism, raliu ce se desfasoara pe o pista omologata de 2.000 m.
Manastirea Ciolanu (secolul al xiv-lea)Manastirea Ciolanu (secolul al xiv-lea)
Manastirea are doua biserici. Cea hramul “Sf. Gheorghe”, despre care legenda spune ca a fost construita de Doamna Neaga, sotia lui Mihnea Turcitul, la 1590. A doua biserica are hramul `Sfintii Petru si Pavel` si a fost construita de Chesarie, Episcopul Buzaului, in 1828. Pe catapeteasma se gasesc trei tablouri pictate de Gheorghe Tattarescu.
Manastirea Bradu (secolul al xiv-lea)Manastirea Bradu (secolul al xiv-lea)
A fost construita de Familia Badeanu Mihalcescu Candescu si apoi refacuta de Doamna Neaga, sotia lui Mihnea Turcitul (intre 1577-1583 si 1585-1591), de aceea fiind cunoscuta drept „Manastirea Doamnei Neaga”. in 1640-1641, Radu Candescu o inconjoara cu ziduri de cetate. CONSTANTIN BRÂNCOVEANU a locuit aici in mai multe randuri si tot de aici a plecat Mihai Viteazul pe Valea Buzaului, ulterior castigand batalia de la selimbar si realizand unirea tarii Romanesti cu Transilvania si apoi cu Moldova.

Manastirea Izvoranu (1595-1600)Manastirea Izvoranu (1595-1600)
Ctitor Luca din Cipru, sfetnic apropiat al lui Mihai Viteazul, Episcop al Buzaului (1583-1604) si Mitropolit al tarii Romanesti (1604-1629). Urmasul sau, Vasile Carlova, este primul poet modern roman.
Manastirea Barbu (1669)Manastirea Barbu (1669)
Ctitor Barbu capitan Badeanu.
Situata la 30 km vest de Buzau, manastirea face parte din salba manastirilor de pe valea Niscovului. Lacasul este imprejmuit cu impresionante ziduri si turnuri de aparare, fiind odinioara folosit ca un loc de refugiu in vremuri de restriste.
Cetatuia de la Cucuiata a Doamnei Neaga
Doamna Neaga, sotia lui Mihnea Turcitul (1577-1583 si 1585-1591).
Cetatuia de pe dealul Cucuiata de la Grajdana din comuna Tisau a fost folosita ca turn de observare a vaii Niscovului si Raului Buzau.
Monumentul eroilor de la Siriu (1933-1936)Monumentul eroilor de la Siriu (1933-1936)
Sculptor Frederick Stork.
Statuia este turnata in bronz, in greutate de 3 tone. Mutat pe noul amplasament dupa construirea barajului si lacului de acumulare, a fost finalizat, asa cum arata astazi, de sociologul Gheorghe Petcu si arhitectul Aurel Michnea in 1987.
Casa memoriala `Vasile Voiculescu` -  ParscovCasa memoriala `Vasile Voiculescu` – Parscov
V. Voiculescu (1884–1963), poet, prozator, dramaturg, publicist, este poate cel mai mare scriitor nascut pe aceste meleaguri. A primit de-a lungul activitatii sale Premiul de poezie al Academiei Romane (1920) si Premiul Scriitorilor Romani (1926).
Biserica Candestilor (1651)Biserica Candestilor (1651)
Se afla in incinta conacului Candesti.

Conacul CandestiConacul Candesti
Construit in secolul al XVI-lea, este cel mai vechi conac din judetul Buzau. Candestii, inruditi cu familiile domnitoare, au avut, incepand cu veacul al XVI-lea, functii importante in conducerea statului medieval tara Romaneasca.
`Prin boierii de Buzau se fac si rastoarna domnii in anumite timpuri ale veacului al XVI-lea`, scria Nicolae Iorga. El se refera la boierii Candesti care, intre secolul al XV-lea si al XVIII-lea, au dat tarii dregatori ca: vistier, vornic, aga, comis, mare comis, vel stolnic, mare stolnic, mare spatar, postelnic, paharnic.
Casa Gheorghita Lupescu (1888-1889)Casa Gheorghita Lupescu (1888-1889)
Avandu-l ca arhitect pe Anghel Saligny, cladirea reprezinta o adevarata bijuterie a arhitecturii romanesti.

 

 

Gara veche (1881)Gara veche (1881)
Construita dupa planurile lui ANGHEL SALIGNY, cel care a ridicat si podul peste Dunare de la Cernavoda.
Casa cantaretei lirice Florica Cristoforeanu (1886-1960)Casa cantaretei lirice Florica Cristoforeanu (1886-1960)
`privighetoarea operetei romanesti`, Strada Alexandru Ioan Cuza nr. 20.

 
Casa arhitect Petre Antonescu, Str. Alexandru Ioan Cuza nr. 36 bisCasa arhitect Petre Antonescu, Str. Alexandru Ioan Cuza nr. 36 bis
Petre Antonescu (20 iunie 1873-22 aprilie 1965), academician, profesor universitar, primul arhitect roman care a adoptat viziunea traditionala romaneasca pentru constructiile moderne orasenesti. Este autorul proiectelor: Arcul de Triumf, Facultatea de Drept, Primaria Generala a Capitalei, Casele I.I.C. Bratianu din Bucuresti, noul sediu al Universitatii Bucuresti, Catedrala din Galati, Palatul de Justitie din Buzau (1908-1912), garile fluviale Galati si Giurgiu, Cazinoul si Hotelul “Palace” din Sinaia, fostul teatru din Ramnicu Sarat (1912), Conacul Bratianu de la Florica – stefanesti (Arges), silozurile de la Constanta.
Parcul central - Gradina publicaParcul central – Gradina publica
Parc dendrologic, infiintat de primarul Al. I. Popescu (1884-1888).
Primaria si Palatul administrativ (1895-1897)Primaria si Palatul administrativ (1895-1897)
Arhitect Antonio Ulmioni.
Casa Domneasca - Palatul Brancovenesc (1691-1697)Casa Domneasca – Palatul Brancovenesc (1691-1697)
`Targul de pe malul stang al apei Ramnicului se poate mandri ca voievodul martir a ridicat in orasul din partea de rasarit a tarii Romanesti un palat de toata frumusetea`.
Biserica `Adormirea Maicii Domnului`(1691-1697)Biserica `Adormirea Maicii Domnului`(1691-1697)
Este construita pe locul altei biserici mai vechi a Manastirii Ramnicu Sarat (sec. XIV-XVI). Pictura bisericii este realizata de Parvu Mutu, toate odoarele fiind din aur si argint. Pe 15 august 1697 de Sfanta Maria, zi onomastica si ziua sotiei marelui domnitor, a avut loc tarnosirea.
`…Manastire mare si cuvioasa, cu chilii de piatra si cetate imprejur, inconjurata cu ziduri inalte de 8 m, prevazute la colturi si pe doua laturi cu turnuri patrate sau octogonale, sfant lacas si loc de aparare`.
Conacul MarghilomanConacul Marghiloman
A fost construit de Iancu Marghiloman intre 1883 si 1887. Dupa moartea acestuia, conacul este modernizat de fiul sau, Alexandru Marghiloman, dupa planurile arhitectului francez Paul Gottreau. in 1897 este inaugurata VILA `ALBATROS`, purtand numele calului preferat al viitorului prim-ministru. Alexandru Marghiloman (1854-1925) a avut o lunga si bogata cariera politica, fiind ministru al Justitiei, ministru al Lucrarilor Publice, ministru al Agriculturii, Industriei, Comertului si Domeniilor, ministru al Afacerilor Straine, ministru de Interne, ministru de Finante si apoi prim-ministru intr-un moment crucial in istoria Romaniei, in 1918. Ca prim-ministru, a primit la Chisinau actul unirii cu Basarabia, pe 27 martie 1918, declarand ca: `de azi inainte Basarabia este pentru vecie unita cu Romania`.

Obiective turistice in Judetul Buzau

Primaria - Palatul Comunal (1899-1903)Primaria – Palatul Comunal (1899-1903)
Ctitor al edificiului este primarul Nicu Constantinescu, iar arhitectii sunt Alexandru Savulescu si Kafsinschi.
Nicolae Iorga, la inaugurarea cladirii din 1904, in prezenta REGELUI CAROL I, a rostit cuvintele: `Cea mai frumoasa primarie din tara si o podoaba de mare pret pentru Buzau`. Stilul arhitectonic reprezinta o imbinare intre supletea celui gotic, grandoarea celui bizantin si robustetea celui baroc. Sunt alaturate stilurile arhitectonice romanesti, in primul rand fiind cel brancovenesc. Coloanele de la parter sunt corintice dupa capitel si ionice dupa masivitatea lor, iar coloanele de la etaj s-au construit in stilul marilor palate venetiene.
Crangul BuzauluiCrangul Buzaului
Plamanul verde al Buzaului, Crangul, este un parc emblematic pentru oras, intemeiat pe restul unei paduri seculare ce acoperea pana odinioara cea mai mare parte a municipiului. Parcul este amintit sub numele de `BRANISTE` de Radu Cel Mare in 1500, domnitor care inzestreaza Episcopia cu 600 pogoane de padure din Codrii Vlasiei, padure ce cuprindea si Crangul de azi. Parcul are 189 de hectare, din care 10 hectare sunt proprietatea primariei (aleile), restul fiind proprietatea statului, in administrarea Ocolului Silvic Buzau.
Casa `Vergu-Manaila` (1780)Casa `Vergu-Manaila` (1780)
Este situata in strada Razboieni nr. 8. Aici se afla EXPOZITIA DE ETNOGRAFIE sI ARTA POPULARA – sectie a Muzeului Judetean de Istorie.

Muzeul Judetean de IstorieMuzeul Judetean de Istorie
In 1895 se constituie intr-o sala a Gimnaziului `Tudor Vladimirescu`, ce azi a devenit Colegiul National `B.P. Hasdeu`, prima colectie publica de piese arheologice, antropologice si istorice, adica primul muzeu din Buzau. Din 1976 muzeul isi are sediul pe Bulevardul N. Balcescu la numarul 52, intr-o cladire construita intre 1925 si 1937, ca sediu al scolii Normale de Fete.
Episcopia BuzauluiEpiscopia Buzaului
EPISCOPIA, edificiu emblematic pentru orasul Buzau, a fost infiintata de Radu cel Mare, in 1500, impreunA cu Nifon, fost patriarh al Constantinopolului.
CATEDRALA EPISCOPALA a fost construita odata cu infiintarea Episcopiei. Catedrala a fost refacuta si intarita de Neagoe Basarab (1512-1521), apoi de Matei Basarab in 1649 si de Constantin Brancoveanu (1688-1714) atunci cand acesta a ridicat si PALATUL EPISCOPAL.
Noua CATEDRALA EPISCOPALA, cu hramul `INALTAREA DOMNULUI`, este ctitorie a Episcopului Epifanie Norocel. Pe 8 noiembrie 2009 Episcopia Buzaului si Vrancei a fost inaltata la rangul de Arhiepiscopie, in prezenta Patriarhului Romaniei, Prea Fericitul PArinte Daniel.
MUZEUL EPISCOPAL, care adaposteste colectia de arta veche biseri­ceasca, a fost infiintat in 1955 si se afla la intrarea in incinta Episcopiei. Din anul 2009 s-a mutat in clAdirea veche a Seminarului Teologic, cladire construita intre 1836 si 1838.
SEMINARUL TEOLOGIC (1836) a fost infiintat de Episcopul Chesarie, in aceasta cladire gasindu-se azi MUZEUL EPISCOPAL. in perioada in care se extragea piatra pentru constructia Seminarului din zona Pietroasele, a fost descoperit faimosul Tezaur de la Pietroasele – `Closca cu puii de aur`. in 1936 a fost construit si cel de-al doilea seminar, unde azi se tin cursurile pentru elevii ce studiaza teologia.
Muntele de sare, LopatariMuntele de sare, Lopatari
`In zona Buzaului, la Lopatari, Manzalesti sau Sari, rezervele de sare se gasesc la suprafata, la o adancime de sub 50 cm strat fertil sau in maluri rupte, chiar in deschidere… pe Valea Slanicului, pe o latime de doi kilometri si o lungime de cinci kilometri, patrunde la zi un puternic masiv de sare, care are o adancime de cateva sute de metri` – Doina Ciobanu, `Exploatarea sarii in perioada marilor migratii (sec. I – XIII) in spatiul Carpato-Dunarean`, 2004.
‘Cerul straniu’, zona Bozioru – Fisici – Nucu
Este cunoscuta de specialisti drept zona `CER STRANIU` datorita faptului ca cerul capata o intensitate ce nu poate fi descrisa in cuvinte, pe care oamenii de stiinta o masoara in grade Kelvin (peste 23.000 grade Kelvin). Azurul cerului deasupra marilor orase masoara 16.000 grade Kelvin. Multi turisti spun ca `aici simti cum se deschid portile energetice ale Universului, cand toata stiinta devine spirit`.
Barajul si lacul de acumulare de la SiriuBarajul si lacul de acumulare de la Siriu
Barajul de la Siriu este realizat din anrocamente – al doilea din lume dupa cel din Retezat, construit fara a fi folosit cimentul. Are o inaltime de 155 m, o capacitate de 150 milioane metri cubi de apa si o lungime de 14 km.

 

 

Obiective turistice in Judetul Buzau

Muzeul chihlimbarului, ColtiMuzeul chihlimbarului, Colti
Chihlimbarul de la Colti, Buzau este cunoscut cu denumirea de `rumanit` sau `romanit`. Chihlimbarul este o rasina fosila provenita din unele specii de pin cu o vechime de 40-60 milioane de ani. Prin calitate si colorit, adica peste 160 de culori, chihlimbarul de Colti este cel mai valoros din lume. Pentru a-i intelege mai bine valoarea, trebuie stiut ca la Expozitia Universala de la Paris din 1867, Chihlimbarul de Colti si Closca cu puii de aur au facut ca Romania sa obtina Medalia de aur. Cel mai mare chihlimbar din lume are 3.450 g si se gaseste la Muzeul Judetean Buzau.
Zicala spune: Oferiti celor dragi chihlimbar si veti fi impreuna si cand veti pleca spre stele!
Vulcanii noroiosiVulcanii noroiosi
Vulcanii noroiosi sunt o rezervatie botanica si geologica aflata pe raza comunelor Berca si Scortoasa. Se intind pe o arie de 25,4 de hectare, au o inaltime de 6-7 m si se afla la o altitudine de 300-550 m. La Paclele Mici – Scortoasa se gasesc Vulcanii Noroiosi cei mai mari, fiind cel mai des vizitati de turistii veniti din intreaga lume.
Cunoscuti sub diferite denumiri, de `ferbatori`, `bolboroase`, `ochiuri de gloduri` sau `pacle`, vulcani noroiosi din judetul Buzau sunt unici in lume, desi exista si in alte tari astfel de formatiuni. Peisajul aproape selenar si speciile de plante rare, precum gardurarita, colilia, pirul stepic, iarba de sadina, ruscuta de primavara, saschiul, stejarul pufos, gorunul, scumpia, carpinita, mojdreanul, catina si liliacul, fac vulcanii noroiosi de la Berca si Scortoasa o atractie turistica unica in lume, din 1924 fiind declarati monument al naturii.
Platoul Meledic (lacul, pesterile in sare, tabara de sculptura in lemn)Platoul Meledic (lacul, pesterile in sare, tabara de sculptura in lemn)
Unic in lume, lacul Meledic are un hectar luciu de apa dulce, in ciuda faptului ca este asezat pe un masiv de sare. in subteranul acestuia se afla Pestera `sase Iezi`, cea mai lunga pestera de sare din lume

Tabara de sculptura in lemn de la Meledic a fost initiata de Cornelia Ionescu Ciurumelea si prof. Dumitru Cristea si se afla intr-o poiana la cativa pasi de lac, unde sunt expuse sculpturile in lemn, rezultate in urma taberei de sculptura din iunie 2001. Contine aproximativ 25 de statui din lemn.

Pesterile in sare `6S Manzalesti` si `Pestera cu trei intrari` sunt cele mai mari. Sunt 27 de pesteri mai mari de 10 m, care insumeaza 2.169 m lungime si 300 m denivelare. Pestera 6S are o lungime de 1.220 m, iar `Pestera cu trei intrari` masoara 300 m si cu denivelari de 32 m si respectiv 44 m. Pestera 6S este a doua din lume in sare.
Closca cu puii de aurClosca cu puii de aur
Closca cu puii de aur, tezaur ce dateaza din secolul al IV-lea, a fost descoperit in 1837 de doi sateni, Stan Avram (socru) si Ion Lemnaru (ginere), in timp ce extrageau piatra pentru constructia Seminarului Teologic din Buzau. Initial, tezaurul se compunea din 22 de piese, din care au ramas 12, iar din cele 27 kg (sau chiar 40, dupa cum sustin alte pareri) cat ar fi cantarit initial, au mai ramas astazi doar 18,795 kg.
Putem spune ca pana la descoperirea lui Tutankamon, in 1923, Closca cu puii de aur a fost principalul tezaur din aur al lumii. A participat la Expozitia Universala de la Paris din 1867, fiind prima iesire in lume a Romaniei. In 1895, Paul Telge restaureaza Closca la Berlin dupa schitele intocmite de Petrache Poenaru si declara: `Astfel restaurata, ar deveni ceea ce trebuie sa fie, adica monumentul cel mai stralucit si frumos al artei antice`.

 
Biserica `Adormirea Maicii Domnului si Sfantului Nicolae`, Topliceni - DraghestiBiserica `Adormirea Maicii Domnului si Sfantului Nicolae`, Topliceni – Draghesti
Potrivit Pisaniei, biserica a fost edificata in anul 1747, de Nicolae Dedulescu, vistiernicul domnitorului CONSTANTIN MAVROCORDAT. Biserica actuala a fost construita pe locul altor doua biserici mai vechi, din piatra. in amintirea acestora, a fost preluat si hramul, astfel ca biserica actuala are doua hramuri. Pictura Sfantul CRISTOFOR – Sfantul LUP se afla pe aceasta biserica. Legenda supune ca un tanar foarte atragator, care dorea sa ajunga in rai, s-a rugat la Dumnezeu sa il urateasca, pentru a nu fi ispitit de femei. Ascultandu-i ruga, Dumnezeu i-a facut fata de lup. Schimonosit in acest fel, nu a mai pacatuit si dorinta i s-a indeplinit.